2018. jún 27.

Javascript alapok 2 - Típusok

írta: Geerikee
Javascript alapok 2 - Típusok

abstract-business-code-270348.jpgNyisd meg a konzolt, amit az előző cikkben megismertél. A kezdetekben ezt fogjuk használni, mivel jóval egyszerűbb, mint egy saját HTML fájlt létrehozni és azt mindig módosítani. Ha jobb gombbal rákattintasz, akkor kitörölheted az eddigi tartalmát, így ha az aktuális oldal már írt volna oda valamit, azt eltüntetheted és fehér lappal kezdhetsz.

Értékek

Minden programozási nyelvben, így Javascriptben is vannak különféle értékek, ezeknek az értékeknek pedig egy típusa. Te is találkozhattál már ilyenekkel, az egyik leggyakoribb típus a szöveg. A szöveget Javascriptben, 'szöveg' vagy "szöveg" jelek közé kell rakni. Ezen kívül, ami még ismerős lehet, a szám típus, ehhez egyszerűen be kell írnod a számot, amire hivatkozni szeretnél: 1,2,3...123. Amennyiben negatív számot szeretnél, azt is megteheted, tedd elé a - jelet és -1,-2,-3 -t írj. Érdekesség, hogy Javascriptben van két szó a végtelen értéknek is, ez a Infinity és a -Infinity "számmal" hozható elő. 

Két nagyon fontos megkülönböztetett érték van még Javascriptben, az egyik a null, a másik pedig az undefined. Ezeknek is le lehet kérni a típusát, a használatát pedig később fogjuk megbeszélni. 

Típusok

Végre próbáljunk is ki valamit! Az első parancs, amivel meg fogunk ismerkedni az a typeof. Egy pici angol tudás nem árt, hiszen általában az utasítások angolul vannak, sokat tud segíteni megtalálni a megfelelő utasítást, ha tudjuk az angol megfelelőjét. A typeof egy függvény. A függvényeket, ha szeretnénk lefuttatni (meghívni), be kell írnunk a nevüket és ()-t a végére. A zárójelek közé, pedig a paramétereit, ami minden függvénynél eltér, attól függően, mit csinál. A typeof meghatározza a paraméterének a típusát, ehhez egy paraméterre van szüksége, az értékre, aminek a típusát meg akarod tudni.

screen_shot_2018-06-27_at_7_59_46.png

Ha lemásolod a konzolba a fenti szöveget és nyomsz egy Enter-t, azt fogod tapasztalni, hogy a konzolon megjelent egy szöveg, jelen esetben a "number". A Javascript sikeresen felismerte, hogy te egy szám típusát szeretted volna meghatározni. screen_shot_2018-06-27_at_8_03_56.png

Kipróbálhatod szövegekkel is, ekkor a "string" választ kapod. A string, a programozásban a szöveges érték. Próbálkozz nyugodtan, kipróbálhatod negatív számokra, Infinity-re, tört számokra (tizedes ponttal kell elválasztani egymástól a tört számot).

Műveletek

Ahogy azt megszokhattad a matematikában, tudsz műveletet végezni a számokkal. Össze tudod adni őket, kivonni egymásból, megszorozni egymással és még nagyon sok mindent, minden matematikai művelet definiálva van.screen_shot_2018-06-27_at_8_09_03.png

A matematikai műveleti sorrend is érvényesül, szóval ha a fentebbi kifejezést beírod és nyomsz egy Enter-t, megkapod a helyes eredményt. 

Ellenben nem csak számokkal tudsz műveleteket végezni, hanem szövegekkel is. Na persze szövegeket nem tudsz összeadni, sem kivonni egymásból. A leggyakoribb művelet amit szövegekkel végzünk az összefűzés, más néven konkatenáció. Ennek a jele is a +, de szövegek között nem összeadást jelöl. Próbáld ki:screen_shot_2018-06-27_at_8_13_00.png

Két szöveg összefűzése nem más, mint a második szöveget az első után írni. Egyszerű nem?

 

Összefoglalás

Megismerted a szöveges és szám értéket Javascriptben és azoknak az alapvető műveleteit. Megtanultad meghatározni, egy bizonyos érték típusát. A továbbiakban lesz még számos új típus, (tömbök, objektumok, logikai típus, dátum, stb..), de ez a két típus már elég, hogy egyszerű programokat írjunk.

Amennyiben kérdésed lenne, írd meg nyugodtan ide, vagy a Facebook oldalunkra.

 

screen_shot_2018-06-27_at_8_19_17.png

 

 

 

Szólj hozzá

javascript programozás programozás kezdőknek javascript alapok