2018. jún 24.

Milyen egy programozó? - Gyakori tévhitek

írta: Geerikee
Milyen egy programozó? - Gyakori tévhitek

Bizonyára már benned is felmerült a kérdés, vajon milyen kvalitásokkal rendelkezik egy programozó? Milyen képességek birtokában kell lenni, ha szoftverfejlesztő szeretnél lenni hobbi, vagy főállás szinten? Számos tévhit kering az interneten a programozókról, ha végigolvasod ezt a cikket, kicsit jobb képet kapsz majd ezekről, és az igazságról.

"Matematika zsenik"

Nagyon sok helyen olvashattad, hogy egy programozónak évekig kell matematikát, analízist, valószínűségszámítást, statisztikát tanulnia ahhoz, amíg igazi fejlesztővé nem válik. Ez sokakat rögtön elijeszt a szakmától, ami hatalmas probléma mivel ennek a fele sem igaz. Általában az egyetemeken a szoftverfejlesztő / mérnök informatikus képzéseken valóban rengeteg matematikához kapcsolódó tárgy van, ezeket a szakokat tényleg nehéz elvégezni, ha nincsen affinitásod hozzá. De nem csak diplomás programozókból áll a szakma, rengetegen autodidakta módon, vagy különböző tanfolyamokra járva sajátítják el a szükséges tudást. 

Feltehetnéd a kérdést, hogy a tanfolyamokon vagy az otthon tanulásnál nincs szükség matekra? Nos, nincs. A programozás egy nagyon szerteágazó tudomány, és mint ilyen, számos fajtája van. Az egyetemeken elsősorban kutatókat, mérnököket képeznek, akik olyan pályára akarnak menni, ahol szükségük lesz majd az ott tanult ismeretekre. Ellenben, ha téged a programozás egy másik ága foglalkoztat, (de természetesen ha nem akarsz matekot tanulni, akkor a programozás egy bizonyos része elérhetetlen / megérthetetlen lesz számodra) másféle tudásra lesz szükséged. Ha érdekel a programozás, ne érezd magad hátrányban emiatt, mindenképpen vágj bele.

"Csak a gép előtt ülnek"

Gyakorlás a tudás anyja tartja a mondás, a programozással sincs ez másképp. A modern technológiák, trendek gyorsan változnak, elsajátításukhoz sok időre van szükség. Ha programozó szeretnél lenni, fel kell készülnöd a szabadidőd feláldozására a hobbiprojektek oltárán. Na persze ha élvezel ilyeneket csinálni, az egy hatalmas előny. Itt nagyon sokat tud segíteni egy baráti kör, akivel egymást tolhatjátok előre, ha egyedül vág bele az ember, sokszor a projektjei félbemaradnak, mivel a kezdeti lelkesedés alábbhagy, a pozitív visszajelzések hiányában pedig sokan hajlamosak feladni. Természetesen a jól kidolgozott hobbiprojektek sokszor vissza tudják hozni a beléjük fektetett időt, így megéri mindenképp. Ettől eltekintve nagyon sok fejlesztőnek vannak a programozáson kívül is hobbijai, nem fogsz kilógni a sorból, ha te nem csak a számítógép előtt szeretnél ülni naphosszat. 

"Számítógép mizéria"

Minden programozónak szüksége van egy számítógépre, és sokszor olvastam már az interneten érdekes véleményeket az operációs rendszerrel, a gép felépítésével kapcsolatban, vagy csak a munkáról általában. Ezekből szemeztem:

"Kis fekete képernyőn írogatnak állandóan"

hacker.png

A terminálnak számos hasznos funkciója van, de mindenki szereti a vizuális dolgokat, és bár ha valaki nagyon jól ismeri a konzolos utasításokat, nagyon kényelmesen és gyorsan tudja használni, ez azért a kisebbségre jellemző programozói berkeken belül is. (A kép a http://hackertyper.com/ oldalról van, ami tökéletesen megmutatja, mit nem csinál egy programozó nap mint nap)

"Linuxot használnak"

Sokat gondolják úgy, hogy Windowson nem lehet programozni, egy igazi programozó Linuxot használ. Ez egy totális baromság, mindenkinek olyan operációs rendszert érdemes használni, ami kézreáll, kényelmes, és jól eltudja rajta végezni a feladatait. Elvégre egy nem megszokott operációs rendszer, még ha pár tekintetben jobb is mint egy megszokott, az ismeretlenség miatt háromszor annyira gátolni fog.

"Nagyon gyors, drága számítógép kell a programozáshoz"

A számítógép sebessége természetesen fontos, senki se szereti úgy használni, hogy percenként lefagy, és lassan működik. De általában, főleg hobbi szinten a saját készítésű programoknak nincs nagy gépigénye, simán elfutnak egy 10 éves gépen is. A fejlesztői környezetek közül is találhatsz rengeteget, ami minimalistább, de cserébe villámgyors. Nem kell egy vagyont kidobnod "programozói számítógépre", valószínű amiről éppen ezt olvasod, az is tökéletesen megfelel a célra.

 

"Antiszociálisak"

Nem tudok statisztikákat mutatni, bizonyára a programozók (és más szakmák berkein belül is), vannak introvertált személyek, és vannak olyanok, akik akkor érzik jól magukat ha napi nyolc órában, a fejükön van a fejhallgató, zenét hallgatnak, és ha bárki zavarja őket morgolódnak, de ez egy elég extrém kategória. A legtöbb programozó akiket ismerek, szeret beszélgetni, jó társaság, és nem jelent számára problémát ha valaki megszólítja. Az egyik gyakorlat ráadásul, ami mostanában trendinek számít, az a párprogramozás, amikor két programozó bizonyos ideig egymással dolgozik, ugyanazon a problémán. Több szem, többet lát ugyebár.

Végszó

Amennyiben úgy érzed, kihagytam valamit, esetleg olvastál valamiről és nem vagy benne biztos, hogy az valóban igaz-e, ne habozz, keress meg kommentben vagy üzenetben, és igyekszem válaszolni

Szólj hozzá

programozás programozás kezdőknek