2018. jún 23.

Programozási nyelvek

írta: Geerikee
Programozási nyelvek

Avagy a bőség zavarva

Kezdőként talán az egyik legnehezebb döntés a megfelelő programozási nyelv kiválasztása. Nehéz átlátni, miért van ennyi, melyik mire jó és egyébként is, mi lesz ha rosszul döntök? Ez a cikk ezekről az információkról hivatott lerántani a leplet, és segítséget nyújtani a választásban.

Mit fog a választásom befolyásolni?

Röviden semmit. Picit hosszabban kifejtve, a legtöbb programozási nyelv hasonlít a többire, néhány extrémebb nyelvet kivéve vagy más paradigmával dolgozót. Ellenben ezekkel talán kezdőként még nem szükséges foglalkozni. A programozási nyelvek között elég jó átjárás van, a logika, az architektúra, a program szerkezete és megírásának lépései általában ugyanazok, főleg a szintaktika (a nyelvtan, ahogy az utasításokat írod), ami eltér és néhol a szemléletmód, de a nyelvtanon kívül mindegyik később fog előjönni, amikor már egy alap tudással rendelkezel. Nem érdemes tehát azon stresszelni, melyik nyelv legyen, hiszen nem lőhetsz mellé egyikkel sem.

Mik a lehetőségek?

Érdemes egy pillantást vetned a Tiobe indexére ahol a keresések alapján rangsorolják a programnyelveket. Amely nyelvek rajta vannak a listán, nyugodt szívvel választhatod. Tapasztalatom szerint a Python, Java, Javascript, C# talán a legjobb választás. A legfontosabb ellenben, hogy Neked kényelmes és tetszetős legyen a nyelv, élvezd a vele való munkát.

Melyiket érdemes választani?

A programozók körében általában "vallásháború" folyik arról, melyik nyelv a legjobb, melyik nyelvet érdemes megtanulni. Semmiképp se szeretnék belefutni egy ilyenbe, az itt megjelent válasz teljesen szubjektív és lehet, sokan nem fognak egyetérteni vele. Számomra az abszolút győztes kezdő nyelv a Javascript:

  • A "web" nyelve, minden kliens oldali kód Javascript. Amikor a böngésződben egy dinamikus, azaz folyton változó oldalt látsz az interakcióidtól függően, garantáltan van hozzá köze a Javascriptnek
  • Minden böngészőben van Javascript motor, nem kell letölteni semmit a fejlesztés elkezdéséhez, csak egy böngészőt (Chrome tökéletes a célra)
  • Script nyelv, tehát egyszerűen és gyorsan lehet vele kisebb programokat megírni
  • Kiváló rapid prototypingra - azaz mikor van egy ötleted és szeretnél minél hamarabb egy működő demót látni belőle
  • A legtöbb nyelv nagy hátránya, hogy grafikus felületet nehéz készíteni a programunkhoz. Ezzel szemben a Javascripthez rendelkezésre áll a HTML / CSS, amivel gyönyörű felületeket tudunk varázsolni pillanatok alatt
  • Nem kényszerít rád semmi olyan dolgot, amihez még nincs elég tudásod. Ahogy fejlődsz, úgy tárulnak ki a nyelvnek a lehetőségei.

Összefoglalva talán ez az a nyelv, amivel legkönnyebben lehet látványos dolgokat létrehozni, az pedig egy kezdőnek a legnagyobb motivációt és sikert jelenti. Egyszerűbb weblapokat is el tudsz ezzel készíteni, amit azután másoknak megmutathatsz. (A pozitív visszajelzés és mások elismerése szerintem nagyon fontos, hiszen így motiváltabb leszel abban, hogy el is készüljön a projekt, amin elkezdtél dolgozni.)

js.png

 

Futottak még?

Amennyiben a Javascript nem a te világod, érdemes egy pillantást vetned a Python-ra. Ehhez ugyan le kell töltened a Python3 valamelyik verzióját (jelenleg a 3.6.5 a legfrissebb), de ezzel együtt szinte mindent megkapsz, amire szükséged lehet a Python fejlesztéshez kezdőként. Kapsz egy fapados fejlesztői környezetet IDLE néven, ami lehetőséget biztosít a forráskódjait egyszerű futtatására is. Hasonlóan a Javascripthez, ez is egy script nyelv, mindenféle komoly ismeret nélkül el lehet kezdeni, és amennyiben jól csinálod, a Javascripthez hasonlóan, a nyelv a tudásoddal együtt fog kitárulni. Amennyiben a használata érdekelne vess egy pillantást ide. De ezen kívül is számos helyen használják, irodai automatizáció, webes alkalmazások szerver oldali kódjához, akár még játékfejlesztéshez is, és a mostanában nagyon hype-olt data science-hez is szokták használni.python.png

.

Összefoglalás

Válassz olyan programozási nyelvet ami tetszik, főleg az első nyelvnél nem érdemes ezt túlgondolni. Gyakorlásnak bármelyik jó, és ami igazán fontos, az a mögöttes logika amivel felépíted a programjaidat, azt pedig minden nyelvnél elsajátítod. Ne ess abba a csapdába, hogy nem tudsz dönteni és végül egyiket se kezded el. 

Szólj hozzá

javascript programozás python programozási nyelvek programozás kezdőknek