2018. jún 23.

Fejlesztői környezet kiválasztása

írta: Geerikee
Fejlesztői környezet kiválasztása

35963506_2020271204712384_5923982369135525888_n.png

IDE vagy oda?

A programodat egy úgynevezett szerkesztő programban kell megírnod. Ez lehet egy szövegszerkesztő vagy pedig egy IDE (Integrated Development Environment). A különbség a kettő között, a szövegszerkesztő pont az, amit a nevéből sejthetsz, szöveget tudsz szerkeszteni vele. Az IDE-k, nem csak szövegszerkesztési lehetőségeket nyújtanak, hanem egyéb beépített funkciókat is, például terminált, verzió kezelő rendszer integrációt és számos egyéb hasznos dolgot.

Nem kell megijedni, egy szövegszerkesztő tuti van telepítve a számítógépedre már most, Jegyzettömbnek hívják. Ellenben érdemes egy picit kifinomultabbat, direkt programozóknak valót használni. Tekintve, hogy az időd nagy részét a szerkesztő programodban fogod tölteni, mindenképp érdemes egy neked kézreállót választani, amit egy idő után akár a saját igényeidhez is igazíthatsz. Kezdőként nem feltétlen érdemes a legtöbb tudásút választani, hiszen lehet egy minimalistább verzióval jobban jársz, csak akkor kezdd el használni a lista végén találhatóakat, ha szükséged is van a bennük rejlő potenciálra.

 

notepad.pngNotepad++: Ez hasonlít legjobban a Jegyzettömbre, ellenben sokkal többet tud annál. Kiemeli a parancsokat a programozási nyelvben, zárójelezésben segít, több fájl lehet nyitva ugyanabban az ablakban. Előnye, hogy rögtön működik, nem kell pepecselni a beállításaival. Villámgyors és régebbi gépeken is probléma nélkül elfut. Hátránya, hogy ennél többet nem nagyon tud, ami egy idő után kevésnek bizonyulhat. 

 

Atom: Ez egy nagyobb tudással rendelkező szövegszerkesztő, mint a Notepad++, ráadásul minden testreszabható benne. A különlegessége, hogy nem a beállítások menüpontban találjuk a testreszabást, hanem "kódot" kell írnunk, hogy saját magunkra igazítsuk. Gyors, verzió kezelő rendszer támogatás is van bele építve, de maga a kezelőfelülete nagyon minimalista, így nem fogja elvonni a figyelmet a kódról. Amennyiben tetszik a letisztultság és a minimalizmus, érdemes egy próbát tenned. 

 

Visual Studio Code: A Microsoftról sok mindent lehet elmondani, de ezzel a fejlesztői környezettel nagyon betalált. Számos fejlesztő használja ezt, gyors, minimalista a felülete, de mégis teli van lehetőségekkel. Könnyen lehet hozzá plugin-eket beszerezni vagy írni, és erős community áll mögötte, így szinte minden problémára találhatsz egy neked megfelelő kiegészítést. Programozás terén is rengeteget képes segíteni; kódkiegészítés, auto-importálás, és számos egyéb funkciót biztosít. Hátránya talán, hogy mielőtt kiélvezhetnéd a teljes erejét a programnak, a plugin-ek közül muszáj feltelepítened párat. Amennyiben megfelelő időt töltöttél a beállításasival, egyre kisebb kényszert érzel, hogy elhagyd. Nekem a legnagyobb fájdalmam, a fájlnévre / osztálynévre való keresés hiánya.

 

JetBrains termékcsalád: Ez a kakukktojás, mivel itt nem egy fejlesztői környezetről beszélünk, hanem minden programozási nyelvhez külön. Az oldalukon ki lehet választani milyen nyelven szeretnénk dolgozni, és ajánlanak hozzá egy megfelelő terméket. Az előnyük, hogy minden nyelvhez viszonylag hasonló környezetet nyújtanak, a kinézete az alkalmazásnak szinte mindenhol ugyanaz, csak néhány nyelvspecifikus beállítással vagy funkcióval különböznek egymástól. Minden benne van, amire egy programozó vágyhat, és egy jól beleszokott fejlesztő eszméletlen gyorsan képes vele programot írni. A gyorsbillentyűk, a Live Templatek, a refaktoráláshoz az eszköztára és még tudnám sorolni. Amennyiben valaki időt szán a beállításukra és a megtanulásukra, nagyon kényelmesnek fogja találni a környezetet és soha nem akar váltani. Hátránya, hogy a rengeteg funkció miatt a felülete picit telített, és egy nagyobb projektnél szükség van egy megfelelően gyors számítógépre is hozzá.

 

Összefoglalás

Válassz olyan fejlesztői környezetet, ami tetszik, és amire hajlandó vagy időt szánni. Egy jól bekonfigurált és megszokott fejlesztői környezet rengeteget tud segíteni a kódolásban. Természetesen számos funkcióval csak tapasztaltabb fejlesztőként fogsz találkozni, így kezdetnek elég lehet egy egyszerűbb környezet. 

Szólj hozzá

programozás ide programozás kezdőknek fejlesztői környezetek