2018. jún 21.

Miért programozás?

írta: Geerikee
Miért programozás?

Avagy tényleg ez a jövő?

code-coding-computer-34676.jpgA kezdetek

Amennyiben idáig eljutottál, bizonyára nem közömbös számodra a programozás. A mai világban hogyan is lehetne, hiszen szinte a csapból is ez folyik, "hiányszakma", több százezer programozó hiányzik Magyarországon is és mindenki látott már filmeket / sorozatokat, ahol a számítógépes zsenik egyszerre három billentyűzeten írták a kiolvashatatlan parancsokat egy kis fekete ablakban.

Tényleg ennyire keresett szakma?

Nos, erre a kérdésre nem ilyen egyszerű a válasz. Valóban hatalmas hiány van a programozókból, ezt nap mint nap lehet tapasztalni, a legtöbb cég az utcáról is felvenne bárkit, aki képes és akar megtanulni programozni. A mindennapi életünk egyre kényelmesebb, egyre több repetitív munkát igyekeznek automatizálni, és természetesen ehhez rengeteg programozóra van szükség, akik megírják az automatizáláshoz szükséges szoftvereket. Ráadásul a web terjedésével, azok a cégek akik nincsenek fent a világhálón szinte nem is léteznek, így a webfejlesztők is örülhetnek, mivel munkából nincs hiány. Ellenben mivel az automatizálás a programozást se kíméli, így egyre egyszerűbb egy weboldalt elkészíteni, egy blogot elkezdeni, nézzük csak meg a Wordpress térhódítását. Összefoglalva hozzáértő, szakképzett programozókból van hiány, nem pedig a hobbi szinten "összedobom, azután majd lesz valami" típusúból. Természetesen ilyen nem minden fán terem és igencsak meg kell szenvedni, ha valaki ezt a kategóriát szeretné képviselni.

Mire van szükségem?

Aki programozóvá szeretne válni, három dologra van szüksége: kreativitásra, lelkesedésre, szabadidőre. Ez amellett, hogy egy idő után a munkáddá válik, nagyon sokáig a hobbidnak is kell lennie. Az egyik leggyorsabban változó, fejlődő szakma, így elengedhetetlen a rengeteg idő áldozat, amíg megtanulod a legújabb technológiákat, és nyomon követed a friss híreket. Gyakorlás nélkül esélye sincs valakinek, de persze egy idő után az is megtérül, hiszen egy szép hobbi projekt dönthet akár egy állásról, vagy egy jobb fizetésről. (Saját példát tudok hozni, több megkeresés is érkezett a hobbiprojektjeim alapján). A lelkesedés pedig egyértelmű ezek után, nem lehet naponta több órát csinálni valamit, ami a legkisebb mértékben se érdekel. Az alkotás öröme, az, amikor a semmiből készítesz valamit jó érzéssel kell eltöltenie, és az se árt, ha a "csak még öt percet dolgozok rajta" szemlélet is jellemez. Amennyiben ezek jellemzőek rád, és érdekel a programozás, ne habozz és tedd magad próbára.

Miért éri ez meg nekem?

  • Programozónak lenni számos előnye van, a kényelmes légkondicionált iroda jelentőségét nem hiszem, hogy ecsetelnem kell a nyár közepén.
  • Bizonyára sokan félnek vagy küzdöttek már álláskereséssel is. Az én példámból kiindulva, sosem kellett egy állás után futnom, általában tálcán kínálták fel a lehetőségeket. Több ismerősöm is mesélte, a fejvadászok (akiknek fizetnek a cégek, hogy találjanak megfelelő szakembert), vállalták az önéletrajzuk megírását is, csak rajtuk keresztül keressenek állást.
  • A legtöbb munka egy idő után unalmassá válik, nem véletlen látni annyi pályaelhagyót. Nem így a programozás, aminek számos ága létezik, amin belül lehet váltani, de még, ha nem is vált az ember, akkor is rengeteg új problémával találkozhat nap mint nap, ezáltal mindig egy új kihívást kap.
  • Kiváló hobbinak is, ki ne szeretett volna weblapokat, játékokat, vagy egyszerű scripteket írni, amivel könnyebbé teheti az életét?
  • Hiányszakma, így a bérekkel se lesz probléma, van helye az alkudozásnak.
  • Egyre elterjedtebb, hogy a béren kívül számos juttatást kapnak a programozók a cégnél, masszázst, reggelit, rugalmas munkaidőt, otthon dolgozás lehetőségét, konferenciákra belépőjegyeket, stb...

A lista nem teljes, de nagyrészt fedi azt, ami egy programozóra várhat. Természetesen ezért meg kell dolgozni, sok tanulás és kemény munka az ára, de cserébe évtizedekig lehet élvezni az előnyét.

Összefoglalva

Gratulálok, megtetted az első lépést a programozóvá válás útján, elkezdtél utánanézni, hogyan is valósíthatod meg ezt a vágyad. Amennyiben követed ezt a blogot, végigvezetlek a programozás alapjain, a csapdákon, amik kezdőként leselkednek rád és remélhetőleg pár év múlva, már téged is a szakmában köszönhetlek, te pedig nem fogsz csalódni, hiszen a szoftverfejlesztés berkein belül sikeres karriert lehet befutni.

 

Szólj hozzá

programozás miért jó programozni